2024. 04. 26.

Presage Style 60’s - a legfrissebb retro

 

A Presage Style 60’s sorozata azokat a hatvanas éveket idézi fel, amelyekre sokan oly szívesen gondolunk, ha az óraipar és a Seiko történelméről esik szó. Új modellek hosszú sora indult útjára ebben az időszakban a búváróráktól a kvarc karórákig, és a Presage a Style 60’s sorozat két új darabjával most visszahoz egy darabkát ebből a hangulatból.

Seiko Presage Style 60’s, múlt helyett a jelen

A Seiko lassan másfél évszázadnyi történelméből sikeres ötletek hosszú sorát lehetne idézni, mégis talán a hatvanas évek volt az az időszak, amely a mai Seiko irányvonalának lefektette az alapjait.

 

 

Nem véletlen, hogy napjainkban sorra jelennek meg retro modellek az óraiparban, de a design vagy akár a divat terén is hódít a retro mindenütt. A Seiko számára a hatvanas évek igen termékenyek voltak, bővelkedtek új megközelítésekben és ötletekben. Az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő búvárórák is innen datálódnak, de a kvarc forradalom kirobbantása is ennek az évtizednek a végére esett.

 

 

2021-ben a Presage kollekción belül kelt életre a Style 60’s sorozat, amely ezt a korszakot elevenítette fel, és az azóta eltelt három évben számtalan modellel bővítette a sort, legyen szó a látványos “open heart” kivitelről, vagy akár a közelmúltban a kínálatba került GMT kaliberről.

Presage SRPL07J1, a tengerkék

 

 

Az újdonságok egyike az SRPL07J1 modell, amely tengerkék számlapjával jól hozza a sorozatban megismert hangulatot. A két új óra úgy lett modernebb, hogy közben mit sem változott a megjelenésük, csak a részletek finomodtak, és néhány adat változott.

 

 

Kisebb lett a tok, a korábbi modellek 40.8 mm-es mérete helyett immár 39.5 mm az átmérője, ez jól illeszkedik az óraiparban évek óta látható óvatos “downsizing” sorba, a korábbi folyamatos méret növekedés helyett most újra fordult a trend, ezúttal a csökkenést látjuk.

 

 

A kisebb méret változatlan formával és arányokkal járt, a jól ismert, retro hangulatú Style 60’s stílus nem változott. A számlapon felfedezhetünk egy érdekességet, az eddigi, 3 óránál elhelyezett és fém kerettel ellátott dátumablak helyett a komplikáció 4 és 5 óra közé költözött, a szerkezet azonban változatlanul a jól ismert 4R35 mechanikus automata kaliber. Az indexek és mutatók is maradtak, jól hozva a hangulatot, mégis leolvashatóvá téve az órát.

Presage SRPL09J1, az elegáns, mégis robosztus barna

 

 

Az SRPL09J1 modell csak a számlap színében tér el a társától, egy kellemes mélybarna színt kapva. Ahogy a kék változat, ez a barna is a fényviszonyoktól függően egy sugárirányú “sunray” mintázatot mutat, ami a retro stílus egyik szép jellemzője.

 

 

A nemesacél lünetta finoman texturált felülete szintén egy nem feltűnő, de meghatározó stíluselem, de mégis a fémszíj az, ami talán legtöbbet változott.

A korábbi fémszemek helyett immár egy öt részes fémszíjjal készül a két új Presage modell, amelynek a szélső két sora tükörpolírozott, míg a szélesebb középső sora szálcsiszolt felületet kapott, így karcsúsítva optikailag azt.

 

 

A két új Presage modell megjelenését 2024 májusára várjuk, az áruk 235.000 Ft lesz.

Presage Style 60’s SRPL07J1 és SRPL09J1 modellek technikai adatai

 

Seiko Presage Style 60’s SRPL07J1 - megnézem az óra adatlapját ››››

 

SRPL07J1 - az óra megjelenését 2024 májusában várjuk, az ára 235.000 Ft lesz

 

  • Kaliber: 4R35 mechanikus automata
  • Járástartalék: 41 óra
  • Tok átmérő: 39.5 mm
  • Tok vastagság: 12.0 mm
  • Tok anyaga: nemesacél
  • Szíj anyaga: nemesacél
  • Óraüveg: Hardlex (hajlított)
  • Vízállóság: 5 Bar

Seiko Presage Style 60’s SRPL09J1 - megnézem az óra adatlapját ››››

 

SRPL09J1 - az óra megjelenését 2024 májusában várjuk, az ára 235.000 Ft lesz

 

  • Kaliber: 4R35 mechanikus automata
  • Járástartalék: 41 óra
  • Tok átmérő: 39.5 mm
  • Tok vastagság: 12.0 mm
  • Tok anyaga: nemesacél
  • Szíj anyaga: nemesacél
  • Óraüveg: Hardlex (hajlított)
  • Vízállóság: 5 Bar

TOVÁBBI CIKKEK