2021. 04. 23.

Seiko Prospex Alpinist SPB197J1 European Exclusive - tartós sikerek

A Seiko modellek között vannak jók, sikeresek és legendásak is szép számmal. Ez utóbbiak közé tartozik (és tartozott megjelenése óta mindig) az Alpinist modellek sora, kezdve a legelső 1965-ös modelltől egészen a 2021-ben érkezett darabokig. A sikersorozat most folytatódik, egy korábbi limitált modell módosított változata folytatja a legszebb hagyományokat, ez lesz a Seiko Prospex SPB197J1 modell.

Egy kis Seiko Alpinist történelem - a kezdetek

Az ötvenes és hatvanas évek a Seiko aranykorának megalapozói voltak. Ezekben az években olyan, a Seiko arculatát, kínálatát és presztízsét máig meghatározó modellek, modellcsaládok, márkák és típusok indultak útjukra, mint a Grand Seiko 1960-ban, a Seiko búvárórák 1965-ben, a kvarc karórák 1969-ben - hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Ahogy látszik, a legnagyobb japán óragyártó soha nem elégedett meg a meglévő típusokkal, és a fejlesztés alatt is mást értettek, mint ahogy azt az óraiparban előtte megszoktuk.

A fejlődés folyamatos volt és máig tart, és az új utak keresésének sok népszerű és 50-60 év után is sikeres modell létrejöttét köszönhetjük.

Ilyen modell volt az 1959-ben bemutatott Alpinist, vagy ahogy az első, akkor még Seiko Laurel Alpinist néven megjelent modellt a gyűjtők ismerik, a 14041-es Alpinist. 

Az akkori órák között kiemelkedő specifikációkat kapott, a vízállóságért és a porvédett tokért a menetes hátlap felelt, a sötétben és nehezebb látási viszonyok közti leolvashatóságért pedig a mutatók és indexek foszforeszkáló festés.

Ezek mai szemmel nézve már talán alap tulajdonságok, de ne feledjük, 1959-ben járunk, amikor még a vízálló óra is ritkaság volt.

Seiko-Prospex-Alpinist-SPB197

A sikernek folytatódni kell - a nagy visszatérések kora

A Seiko Alpinist ezután önálló életre kelt, és 1964-ig folyamatosan gyártották is. Ekkor mintegy három évtizedre eltűnt a modell a kínálatból, majd 1995-ben visszatért, és erősebb volt, mint valaha - új tokformát kapott, 200 méteres vízállóságot és külön koronával forgatható belső lünettát.

Az új modell, bár csak a japán piacra készült, mégis hatalmas siker lett gyorsan az egész világon. Az eredeti változat 35 mm-es átmérője után egy modern, nagyobb méretet kapott, és egy ritkább kalibert, ez volt a 4S15.

2006-ban egy kis frissítésen esett át a legendás darab, ismét nőtt egy kicsit és immár 40 mm-es méretben készült, de a sikerei alapját képező forma és stílus nem változott. Ennek a típusnak a gyártása is leállt, és úgy tűnt, végleg csak a legendás hírnév marad belőle.

2020, a legfrissebb kiadás megérkezett

Vannak olyan sikerek, melyeket nem lehet elfelejteni, és a Seiko Alpinist sikere is ezek közé tartozott. 2020 volt az év, melyben a gyűjtők és rajongók általános elégedettségére ismét visszatérhetett közénk a Seiko egyik legsikeresebb modellje, és immár a Prospex kollekció tagjaként tovább folytathatja útját, hiszen az Alpinist specifikációi tökéletesen illeszkednek a Seiko Prospex óráinak magas műszaki elvárásai közé.

Zafír kristály óraüveg nagyítóval a dátumablak felett, 200 méteres (20 Bar) vízállóság, erős, hosszantartó foszforeszkáló festés a mutatókon és indexeken és az új 6R35 kaliber a 70 órás járástartalékával - a Prospex kollekció tagjai közé tartozni presztízs, ide csak a legjobbak kerülhetnek.

Seiko-Prospex-Alpinist-SPB197

2021, az Alpinist első modelljének újrakiadása

2021-ben a Seiko jeles évfordulóhoz érkezett, 140 éve alapította Kintaro Hattori a céget, melynek az irányát is meghatározta híressé vált jelmondatával:

“Mindig egy lépéssel a többiek előtt”

Erre az évfordulóra emlékezett egy olyan modell, amely a legelső Alpinist újrakiadása volt, limitiált kivitelben, és érkezett vele három állandó modell is, melyek az 1959-es modell stílusát idézik fel.

Az Alpinist sikerei folytatódnak, és ehhez most egy újabb különlegességet teszünk hozzá.

Seiko-Prospex-Alpinist-SPB197

Seiko Prospex Alpinist European Exclusive SPB197J1

A 2020-ban megjelent sorozat darabjai között voltak állandó modellek és limitált kiadások is. Ilyen volt a Seiko Prospex Alpinist Mountain Glacier limited edition kiadása is, mely nevéhez méltó, gleccserkék számlappal hódította meg az órás világot.

Seiko-Prospex-Alpinist-SPB197

SPB197J1

A limitált kiadások közül néhány, különösen sikeres modell mindig kap egy újabb lehetőséget, és így történt ez most is, megérkezett a Seiko Prospex Alpinist SPB197J1 modell, mely a kollekció állandó tagja lesz.

Az óra nemesacél tokot és szíjat kapott, és a különleges színű számlap tovább hódíthat. Az Alpinist sorozat nevéhez méltó műszaki tartalommal és a 6R35 kaliberrel készül. A 39.5 mm-es átmérő és a 13.2 mm-es vastagság az új sorozattal megegyezik, a korona menetzáras a 200 méteres vízállóság eléréséhez, és a zafír kristály óraüveg kívülről egy nagyítót kapott a dátumablaknál, belülről pedig egy tükröződésmentes bevonatot, így a tökéletes megjelenés mellett a leolvashatóság is garantált.

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK