2021. 09. 03.

Grand Seiko SLGA007 “Minamo” limited edition, a fodrozódó Suwa tó tükre

Idő és természet tökéletes egységben - a Grand Seiko új, limitált kiadású modellje, az SLGA007 méltó módon emlékezik meg a Seiko alapításának 140 éves évfordulójáról. A Suwa tavának felszíne ihlette számlap a megnyugtatóan fodrozódó vízfelszínt tükrözi, színek, formák és technika összhangját teremtve meg ezzel.

140 év fejlődés, az alapító iránymutatása szerint

Kintaro Hattori az egyik legmeghatározóbb óraipari vállalatot alapította meg 1881-ben, mindössze 21 évesen. Az eltelt 140 év folyamatos fejlődése, a mérnöki munka és a design tökéletes egymásra találása, és a valóban korszakalkotó újdonságok mind igazolták az alapító sokat idézett, mégis a mai napig érvényes jelmondatát: 

“Always one step ahead of the rest” ,

vagyis a "Járj mindig egy lépéssel a többiek előtt" útmutatását.

Kintaro Hattori 1934-ig vezette cégét, és bár a Grand Seiko megjelenését már nem láthatta, ez volt az a márka, amely bár csak 1960-ban jött létre, mégis semmi sem fejezi ki jobban elképzelésének erejét egyedülálló dizájnjával, élvonalbeli gyártási folyamataival és kiemelkedő minőségével. 


SLGA007, a 140 éves évforduló méltó köszöntése

A tiszteletreméltó évfordulót egy olyan Grand Seiko modellel köszönti most a gyár, amely a nemrég bemutatkozott Series 9 design vonalait egy új Spring Drive kaliberrel egészíti ki, így a Grand Seiko SLGA007 modell megjelenése mellett a műszaki tartalma is kivételes. Az óra egyediségét természetesen most is a számlapja adja, mely színében és textúrájában is a Suwa tó szépségét mutatja be.

Grand Seiko SLGA007

A mélykék szín a tó vizének valódi árnyalata, a mintázat pedig a csendesen és megnyugtatóan fodrozódó vízfelszíné, innen a neve is, a Minamo, mely japánul épp ennyit jelent - a víz felszíne, a víztükör.

Kicsit elmélyedve az óragyártás folyamataiban jól látható, hogy a legnehezebb és egyben a legszebb feladat szinte mindig a számlap elkészítése, főleg, ha valami különleges készül. A Grand Seiko modellek számlapjai pedig bővelkednek a különlegesebbnél különlegesebb kiadásokban, és ezt a sort erősíti most a mindössze 2021 darabban elkészített “Lake Suwa” számlapja is, a gazdag textúra nem mindennapi látvány. 

Grand Seiko SLGA007

A japán vizuális kultúra egyik meghatározó eleme a fény-árnyék hatás, mellyel jól kiemelhetőek az apró részletek, ez adja a számlap különlegességét is. Az apró fodrozódások árnyékai a számlapon a fénytől függően folyamatosan változnak, és a kék színű számlapokra oly jellemzően a fényviszonyokkal együtt lesznek ragyogóbbak vagy éppen sötétebben a színek, így a Grand Seiko SLGA007 modellnek nincs két egyforma pillanata.

Grand Seiko SLGA007

9RA2 Spring Drive - egy új kaliber született

Az új modellben mutatkozik be a Grand Seiko Shinshu Watch Stúdiójának fejlesztése, a 9RA2 Spring Drive kaliber. A Spring Drive kaliberek egy teljesen új megközelítést hoztak a mechanikus szerkezetek világába megjelenésükkel, hiszen a hagyományos, rugóerő által meghajtott fogaskerekek összetett rendszerével működő kalibert a legmodernebb technológiával, félvezetőkkel és elektronikus alkatrészekkel teszik korábban elképzelhetetlenül pontossá.

Grand Seiko SLGA007

A Spring Drive kaliber működési elvéről már többször olvashattál nálunk, a lényege az, hogy a szerkezetben van egy folyamatosan mozgó kerék, melyet egy elektronika másodpercenként 256 alkalommal szabályoz egy elektromágneses fék segítségével.

A technológia mára olyan tökéletes szintre jutott a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, hogy az SLGA007 modellben működő 9RA2 kaliber járáseltérése (vagyis köznapi nyelven szólva a pontossága) 0.5 másodperc naponta, illetve 10 másodperc havonta, ami rendkívüli pontosság egy alapvetően mechanikus szerkezettől. Az újdonság egy sor fejlesztést kapott, alapja az a 9RA5 kaliber volt, mely 2020-ban érkezett, és az öt napos, 120 órás járástartalékával igen magasra helyezte azt a bizonyos lécet.

Grand Seiko SLGA007

A 9RA2 kaliber járástartaléka változatlan maradt, teljesítménye szintén, és ezzel együtt a rugóházak és az automata felhúzás hatékonyságát növelő “Magic lever”, avagy Varázskar módosításával közel egy milliméterrel csökkenhetett a vastagsága a szerkezetnek, így jelenleg ez a legvékonyabb automata felhúzású Spring Drive kaliber a Grand Seiko kínálatában. Ezekkel a módosításokkal az óra súlypontja még közelebb került a viselője csuklójához, és ettől egy kicsit megint kényelmesebb lett a Grand Seiko SLGA007 a mindennapokban.

Grand Seiko SLGA007

A 9RA2 kaliber különlegessége a hátlapra költözött járástartalék kijelző mellett a díszítése, a híd és az automata felhúzást végző rotor felülete a Shinshu környéki erdők téli, fagyos látványát idézi fel, ahol a Grand Seiko Spring Drive modellek születnek.

Grand Seiko SLGA007 

A teljes tökéletességet az egyedi Zaratsu polírozási technikával készülő tok és csat adja, a teljesen torzításmentes felületek csillogása egyedi, és azt a minőséget sugározza, amely csak a Grand Seiko által elérhető.

Grand Seiko SLGA007

Grand Seiko SLGA007 limited edition technikai adatok

  • 9RA2  Spring Drive kaliber
  • 120 órás (öt napos) járástartalék
  • +/- 0.5 mp/nap +/- 10 mp/hó járáseltérés 
  • zafír kristály óraüveg tükröződésmentes bevonattal
  • üveg hátlap a Grand Seiko oroszlános logójával díszítve
  • nemesacél tok és csat
  • menetzáras korona
  • 10 bar (100 m) vízállóság
  • tok átmérő 40 mm
  • tok vastagság 11.8 mm
  • 2021 darabos limitált kiadás a hátlapba gravírozott sorszámmal

 

[et_pb_cta title="GRAND SEIKO SLGA007 %22Minamo%22" button_url="https://seikoboutique.hu/ora/slga007/" url_new_window="on" button_text="MEGNÉZEM" _builder_version="4.9.2" _module_preset="default" background_color="RGBA(0,0,0,0)" custom_button="on" button_text_color="#FFFFFF" button_bg_color="#DA9A66" button_alignment="center"]

Nézd meg a Grand Seiko SLGA007 modellt a Seiko Boutique Budapest kínálatában

[/et_pb_cta]

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK