2021. 03. 01.

2021, a Seiko éve - újdonságok a 140. évforduló tiszteletére

A 2021-es év kiemelt jelentőségű a Seiko életében. A legnagyobb japán óragyártó alapításának 140. évfordulóját ünnepli ebben az évben, és mivel tehetné ezt a legstílusosabban, mint a legfontosabb kollekciók limitált kiadású modelljeivel. Jöjjön az összefoglalónk arról, milyen újdonságok érkeznek hamarosan a Seiko és a Grand Seiko ünnepi kínálatába.

Shinji Hattori ünnepi köszöntője, a 140 sikeres év és ami mögötte volt

A Seiko Watch Corporation elnök-vezérigazgatója, Shinji Hattori nem csak vezeti a vállalatot, de tovább is viszi a dédnagyapja, az alapító Kintaro Hattori örökségét.

Elnöki köszöntője az idei évben egy főhajtás volt az alapító előtt, aki 1881-ben korát messze megelőzve állította fel a vízióját egy sikeres japán óragyártó vállalatról, melyet egyetlen mondatba tudott sűríteni:

“Always one step ahead of the rest”

Ez a jelmondat (Mindig egy lépéssel a többiek előtt) pontosan kijelölte az utat, melyet a 140 év alatt bejárt a Seiko, és Shinji Hattori elmondta, tudja, dédnagyapja büszke lenne arra, ahova eljutottak, arra, hogy a Seiko mára egyike azon kevés óragyártóknak a világon, ahol a tervezés és gyártás teljes folyamata, valamennyi alkatrész, szerkezet a legapróbb alkatrészig házon belül készül el.

Grand Seiko Japan Seasons special edition modellek - az örök változás ünnepe

Új sorozat érkezik a Grand Seiko Heritage collection modellek közé, a négy újdonság az évszakok örök körforgását jeleníti meg stílusában, színeiben.

A japánok a négy évszakot további hat-hat fázisra osztják, ez a “sekki”. A Grand Seiko Japan Seasons órái így négy különböző stílusban és kétféle kaliberrel készülnek. 

Grand Seiko 24 seasons

A tavasz (Shunbun - SBGJ251) és a nyár (Shosho - SBGJ249) egy igazi ínyencséget tartogat a hozzáértőknek a számlapja alatt, ezek a modellek ugyanis a Hi-Beat 36000 GMT 9S86 kaliberrel készülnek, ahol a GMT komplikáció mellett a magas  féllengésszám és az 55 órás járástartalék is kiemelkedik az átlagos órák közül.

Nem kevésbé érdekes modell lesz az ősz (Kanro - SBGE271) és a tél (Toji - SBGE269) sem, ezek az órák a 9R66 Spring Drive GMT kaliberrel érkeznek, melyek újraértelmezik a pontosság fogalmát.

[et_pb_gallery gallery_ids="115680,115681,115683,115682" show_title_and_caption="off" show_pagination="off" _builder_version="4.8.1" _module_preset="default" animation_style="fade"][/et_pb_gallery]

Seiko Astron Kojima Productions limited edition - From Sapiens to Ludens

Gondolkodástól a játékig - a híres japán játékkészítő, Hideo Kojima műhelye, a Kojima Productions szlogenje is megjelenik a limitált kiadású Seiko Astron modellen. A maga nemében A Kojima Productions ugyanazt a szerepet tölti be a japán játékiparban, mint a Seiko Astron az órák világában, újszerű látásmódjával és a high-tech megoldásaival mindkét cég új szintre emeli az iparága csúcsait.

Astron Kojima

A Kojima Productions 2020-ban “PC game of the Year” díjat nyert játéka, a “Death Stranding”  motívumai jelennek meg a Seiko Astron SSH097 modellen, mind a számlapon, mind az óra hátlapján, mind pedig az egyedi díszdobozon is, melyben még maga Hideo Kojima üdvözlőkártyája is helyet kapott.

Művészi, nemzetközi és mégis igazi japán - a Presage Sharp Edged Series GMT modellek

Nagyot szólt a nemrég piacra lépett Presage Sharp Edged Series kollekciója, valódi sikertörténet lett belőle. A Seiko Presage modellek mindig is a mechanikus órakészítés művészetét dicsérték, és ezt az egyébként is magas színvonalat emelte megjelenésével a Sharp Edged Series, mely azonnal az órakedvelők kedvence lett, megérdemelten.

Az éles élekkel és egyenes síkokkal megalkotott forma rendkívüli kidolgozottságával kategóriákkal feljebb is megállná a helyét, ráadásul a Presage modellek közé egy kis sportos eleganciát csempészett fémszíjas darabjaival.

Ezt a sportos eleganciát erősíti tovább a most érkező négy új Seiko Presage Sharp Edged Series GMT modell, melyek formája a jól bevált “éles élek” világát hozza, kiegészítve egy 24 órás GMT lünettával és persze egy mechanikus GMT kaliberrel, mely a 6R64 szerkezet.

Presage Sharp Edged Series GMT

Az SPB217 modell kék színvilágot kapott, az SPB219 a klasszikus zöld-arany összeállításban érkezik, az SPB221 a fekete számlapok kedvelőinek készült, az SPB225 pedig vöröses barna színével tűnik ki a tömegből.

Seiko Prospex Naomi Uemura 80th Anniversary Limited Edition, a kitartás és teljesítmény tisztelete

Mindössze 5 évvel az első japán búváróra bemutatása után, 1970-ben készítette el a Seiko ennek az ünnepi modellnek az elődjét. 150 méteres vízállóságával, aszimmetrikus formájával, mely védte a koronát is, illetve a leolvashatóságát nagyban javító foszforeszkáló festéssel a mutatókon és indexeken előremutató modell volt. Innen indult a Seiko búváróáinak egyik legsikeresebbje, és erre rá is szolgált, amikor 1974-1976 között Naomi Uemura kutató csuklóján részt vett egy 12.500 kilométeres kutyaszános extrém felfedező túrán, hiba nélkül Grönlandtól Alaszkáig.

Uemura 80

A Seiko 140. évfordulós modelljei között méltán kapott helyet hát a Seiko Prospex SLA049 és SLA051 modellje is, melyek közül az SLA049 egy limitált kiadású darab a felfedező születésének 80. évfordulójára kék színvilággal, az SLA051 modell pedig a klasszikus grafitszürke számlappal érkezik, állandó modellként a Seiko Prospex kollekcióba.

A Seiko Prospex Alpinist újjászületése - újra a csúcson

A Seiko egyik legelső sport modellje volt a méltán népszerű Alpinist, mely 1959-ben már a hegymászók és túrázók igényeinek figyelembevételével készült. Míg az évtizedek során a sportos karakter mit sem változott, a megjelenése folyamatos fejlődésen ment keresztül, mindig igazodva az aktuális trendekhez, sőt, inkább diktálva azokat.

Alpinist 2021

Nemrég kilépett a világpiacra az Alpinist a Seiko Prospex kollekció tagjaként, hiszen a specifikációi is oda sorolták, és ez a mostani újdonság is elérhető az egész világon (korábban az Alpinist modellek csak a japán piacon voltak elérhetőek, és ennek ellenére is szép karriert futottak be a világ órakedvelői között).

A Seiko Prospex Alpinist most négy modellel jeleníti meg az 1959-es legendás elődjét, melyből az SJE085 egy limitált kiadású darab lesz egyedi specifikációval, a másik három modell pedig a Prospex kollekció állandó tagjaként marad velünk.

Ünnepeljünk együtt - Astron, Prospex, Presage és Seiko 5 Sports modellek ünnepi kiadásban

A 140. évforduló tiszteletére nem csak a kollekciók kapnak különleges kiadású modelleket, de egy közös sorozatot is megjelentetnek. Az órakészítés művészetének szinte teljes palettáját felölelő ünnepi sorozat valamennyi modellje ugyanabban a kék és ezüstfehér színben játszik, mégis mindegyik önálló design, technológia és karakter.

Míg az Astron a technológia csúcsát képviseli a prémium órák között, addig a Presage GMT modell a hagyományos órakészítés csúcsait veszi célba mind megjelenésével, mind a technikával, mind a kiemelkedő minőségével.

A két sportos modell főhajtás a Seiko búváróráinak sok évtizedes sikere előtt, a Prospex az első és eredeti megjelenést hozza el újra, de teljes egészében mai érzéssel, a Seiko 5 Sports jól ismert formája pedig kellemes emlékekhez ad magas műszaki tartalmat, a kategóriáján túlmutató minőségben.

Seiko 140th

Mind a négy modell limitált kiadás, az Astron SSH093 1.400 darabban érkezik, a Presage SPB223 3.500 darabban készül, míg a Prospex SPB123 6.000 darabos, a Seiko 5 Sports SRPG47 11.000 darabos limitáció.

A 140. évforduló egész évben tart majd, sorra érkeznek a különlegességek, mindegyikről részletesen is beszámolunk majd.

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK