2021. 04. 01.

Seiko Alpinist 2021 - Megismételt csúcshódítás

Hosszú az út, ami a csúcsra vezet, és ez nem csak a hegymászás világában igaz. A Seiko Alpinist modellek útja már 1959 óta tart, és nem csak a csúcsra feljutni volt kiemelkedő teljesítmény, de fent maradni évtizedeken át is komoly kihívás. Az Alpinist sikeresen teljesítette ezt a kihívást, sőt, 2021-ben visszatért, és erősebb, mint valaha.

Seiko Alpinist történelem 1959-től napjainkig

A Seiko Alpinist egy olyan modell, amelynek két párhuzamos története is van. Az eredetileg kizárólag japán belföldi piacra készült modellek közül a kilencvenes évek rendkívül népszerű darabja nemrég már visszatért, és újra meghódította a világot, megérdemelten.

Azonban ennek a modellnek is volt egy elődje, a legelső Alpinist modell, amely 1959-ben született meg. A Seiko Laurel Alpinist, vagy ahogy a gyűjtők ismerik a 14041 referenciaszámú modell nem csak az Alpinist sorozat őse volt, de minden Seiko sport modellnek is egyben. 

Az első Alpinist még a  szintén legendás Seiko búvárórák előtt készült, kifejezetten sport célú felhasználásra, ennek megfelelő specifikációkkal.

Seiko prospex Alpinist 2021

A tervezésekor elsődleges szempont volt az ellenállóság és a kényelem. Menetes hátlapot kapott, mely megakadályozta a por bejutását a tokba, speciális szíjat, mely óvta a csuklót extrém körülmények között is, és az indexek, mutatók festése hosszan és erősen foszforeszkálva segítette a leolvashatóságot mind éjjel, mind pedig rossz látási viszonyok közepette.

Nevéhez méltóan a fő indexek jellegzetes hegycsúcs formájúak voltak, és amellett, hogy a négy égtájat jelképezték, a tizenkettes index egyedi mintája segített sötétben is pontosan leolvasni a pontos időt - mindezt 1959-ben, amikor ezek a ma már megszokott megoldások még csak éppen kialakulóban voltak.

2021, a legelső Seiko Alpinist modell visszatérése

A nagy visszatérésre több, mint hatvan évet kellett várni, de igazán érdemes volt. A most érkező újdonságok között megtaláljuk az eredeti Seiko Laurel 14041 óra újrakiadását, és érkezik három újdonság, melyek a nagy klasszikus modern változatai, félreismerhetetlen Alpinist modellek.

Az újrakiadás egy felső kategóriás modell, limitált kiadásban és minden ízében az eredeti óra stílusjegyeivel, ám kiemelt műszaki tartalommal, az újraértelmezett Prospex újdonságok pedig az első Alpinist DNS-ét hordozva mai, modern, mégis mindenki számára elérhető formába öntik a legendát.

Seiko Prospex SJE085J1, az eredeti modell újrakiadása

A siker megismételhető, és a Seiko Laurel Alpinist egy olyan jelentős darab volt a Seiko sport óráinak történelmében, mely meg is érdemli, hogy még egyszer visszatérhessen az eredeti formájában, ha csak egy rövid időre is.

Seiko prospex Alpinist 2021

SJE085J1

A mindössze 1959 darabban készült Seiko Prospex SJE085J1 modell ugyanis az eredeti Alpinist minden apró részletét hűen idézi fel.

Az óra tokformája az eredeti, és a mérete is maradt a korabeli elvárásoknak megfelelő. 36.6 mm-es átmérője és 11.1 mm-es vastagsága ma már kuriózum ugyan, de az újrakiadás így tökéletes.

Seiko prospex Alpinist 2021

A számlap is szinte teljes egészében változatlan maradt, az indexek formája a régi, a foszforeszkáló festés ma már a Seiko saját LumiBrite technológiájával készül. Kisebb változás a dátumablak négy óránál, amely a mai, modern 6L35 kalibernek köszönhető.

Seiko prospex Alpinist 2021

Ez a kaliber a vékonyságával emelkedik ki a Seiko kaliberek közül, méretére jellemző, hogy az új SJE085J1 modell mindössze egyetlen milliméterrel vastagabb a hatvan évvel ezelőtti kiadásnál, ám az eredeti darab kézihúzós szerkezetéhez képest ez a kaliber már automata, és 45 órás járástartalékkal bír.

Seiko prospex Alpinist 2021

A bőr óraszíj stílusa és kialakítása mellett még a varrása is megfelel az elődjének, így teljes az összhang. Természetesen az új modell már zafír kristály óraüveggel készül, mely a hosszantartó karcmentes szépség záloga manapság.

Seiko Prospex SJE085J1 technikai adatok

  • 6L35  mechanikus automata kaliber
  • 45 órás járástartalék
  • zafír kristály óraüveg tükröződésmentes bevonattal
  • nemesacél, menetes hátlap
  • nemesacél tok 
  • bőr szíj
  • 100 m vízállóság
  • tok átmérő 36.6 mm
  • tok vastagság 11.1 mm
  • 1959 darabos limitált kiadás
  • egyedi díszdoboz

Seiko Prospex SPB241J1, SPB243J1 és SPB245J1, a mai, modern Alpinist kiadások

A limitált újrakiadás mellett a Seiko gondolt azokra is, akik nem juthatnak majd az 1959 darab valamelyikéhez, mégis szívesen birtkolnának egy darabka Seiko történelmet.

Három olyan újdonság érkezik, melyek minden ízükben modern darabok, mégis első ránézésre lehet látnin, hogy a legendás Seiko Alpinist család tagjai.

A technológia, forma és funkciók frissek, a design örök - ez volt a cél a Prospex Alpinist újdonságok tervezésekor, és a cél teljesítve lett.

Seiko prospex Alpinist 2021

SPB241J1

Az új modellek 38 mm-es átmérővel érkeznek, és a formájuk jól illeszkedik a mai trendekhez úgy, hogy közben ragaszkodik a hagyományokhoz is. A tok felületei polírozott és szálhúzott kivitelben készültek, és két fémszíjas modell is megjelenik. 

Seiko prospex Alpinist 2021

SPB243J1

A vízállóság 200 méterre nőtt a menetzáras koronának köszönhetően, és természetesen zafír kristály óraüveg alatt láthatjuk a számlapot, mely krém, grafitszürke és az Alpinist modellek között oly népszerű zöld-arany színekben jelent meg.

Seiko prospex Alpinist 2021

SPB245J1

A 6R35 kaliber érdekessége a kiemelkedő, 70 órás járástartaléka, és ezzel a mechanikus automata szerkezettel az óra vastagsága 12.9 mm, ami arányos formát eredményez.

Seiko Prospex SPB241J1, SPB243J1 és SPB245J1 technikai adatok

  • 6R35  mechanikus automata kaliber
  • 70 órás járástartalék
  • zafír kristály óraüveg tükröződésmentes bevonattal
  • nemesacél tok és szíj (SPB241J1,SPB243J1)
  • nemesacél tok és bőr szíj (SPB245J1)
  • 200 m vízállóság
  • tok átmérő 38 mm
  • tok vastagság 12.9 mm

Seiko prospex Alpinist 2021

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK