2024. 02. 13.

Grand Seiko színkavalkád - A japán tavasz legszebb pillanatai

 

A Grand Seiko ízig-vérig japán, hiszen egyedi, precíz, kiemelkedő minőségű és mélyen Japán kultúrájában gyökeredzik - éppen , mint a cseresznyefa virága, amely a szigetország nemzeti büszkesége. Elérkezett a cseresznyefa-virágzás időszaka, és a Grand Seiko ezt két olyan modellel ünnepli, amelyek egy-egy jellegzetes pillanatát jelenítik meg a tavaszi megújulás japán jelképének.

Cseresznyevirág, ahogy a Grand Seiko látja

Ha japán, akkor a “sakura”, vagyis a cseresznyefa virága biztosan az elsők között jut eszünkbe, nem véletlenül. A japán kultúra egyik alapja, a folyamatos megújulás jelképe évezredek óta ez a jellegzetes pink színű virág, amely márciusban és áprilisban elárasztja az országot.

Fesztiválok ébrednek ilyenkor, de sokan egyszerűen csak kilátogatnak a parkokba megcsodálni a látványt, és persze a művészetek minden ága siet megörökíteni a szépségét.

 

 

A Grand Seiko és a természet szoros kapcsolata jól ismert, így nem csoda, ha a sakura motívuma, színvilága feltűnik a számlapokon.

Két új modellel köszönti a tavasz hírnökét, két olyan óra, amely a cseresznyevirágzás egy-egy fázisát jeleníti meg.

 

Az SBGH341G “Sakura-Kakushi” a már kinyílt, de még hóval borított cseresznyevirágot mintázza halvány pink szívével és egyedi struktúrájával, az SBGH343G “Sakura-Wakaba” modell pedig a cseresznyefa virágai mellett megjelenő első levelek zöldjének színét kapta.

62GS, avagy a stílus örök

A Grand Seiko történelme során több, máig érvényes stílust alkotott meg az óráinak, ezek egyike a 62GS formanyelve. 1967-ben indult a története, az első olyan Grand Seiko modell jelent meg akkor ebben a stílusban készítve, amely automata szerkezetet kapott.

 

 

A két új modell ennek a 62GS stílusnak a mai újraértelmezése, megtartva a jellegzetes stílusjegyeket, kiegészítve azokat a 21. század lehetőségeivel. 

 

A 62GS jellegzetessége a legismertebb 44GS stílushoz képest, hogy egy kicsit kerekebbek a formák, kevéssé szögletesek a vonalak, de a felületek síkok és az élek határozottak, ahogy azt a Grand Seiko modelleknél megszokhattuk, és a lünetta nélküli kialakítás miatt a számlap is hangsúlyosabb.

 

A forma mit sem ér méltó kidolgozás nélkül, ezt a Grand Seiko saját technikája, a Zaratsu polírozási technika biztosítja a maga jellegzetes, torzításmentes felületeivel.

A két újdonság folytatja a kényelmesen viselhető méretben készült órák sorát, a kompakt, 38 mm méretük jól illik vintage formákhoz.

Grand Seiko SBGH341G “Sakura-Kakushi” 62GS Mechanical Hi-beat 36000

 

Grand Seiko SBGH341G - megnézem az óra adatlapját ››››

 

A nevében benne van minden, amit tudni lehet róla, az SBGH341G modell minden ízében különleges.

A 62GS stílusban készült tok és a fémcsat (fémszíj) nagyintenzitású titánból készült, amely a Grand Seiko sajátja, könnyű és kényelmes, mégis jól ellenáll a mindennapi viselet kihívásainak. 

 

 

A leglátványosabb rész a számlap, amely a pink szín egy olyan árnyalata, amely jól bemutatja a hóval fedett cseresznyevirág színét, nem harsányan, hanem lágyan változva a fényviszonyoktól függően.

 

 

Mindkét óra a Grand Seiko egyik legkifinomultabb szerkezetét kapta, a 9S85 mechanikus kaliber egy Hi-Beat (más néven 10 Beat)szerkezet másodpercenként 10 féllengésszámmal és 55 órányi járástartalékkal a napi +5/-3 másodperces járáseltérése mellett - kiemelkedő műszaki teljesítményt nyújtó, különleges darab.

 

 

Grand Seiko SBGH343G “Sakura-Wakaba” 62GS Mechanical Hi-beat 36000

 

Grand Seiko SBGH343G - megnézem az óra adatlapját ››››

 

Az SBGH343G “Sakura-Wakaba” modell számlapja a cseresznyefa frissen sarjadó leveleinek halvány zöldjében játszik.

 

 

Ahogy mindkét modellnél, a fémcsat (fémszíj) szintén titánból készült, ötrészes kivitelben, amelynek két eleme polírozott, kiemelve az összetett szépségét.

A hátlap a 100 méteres vízállóság mellett készülhetett üvegbetéttel, így a díszített Hi-Beat kalibert működés közben is láthatjuk majd.

 

 

A két új Grand Seiko modell érkezését 2024 márciusára várjuk a Seiko Boutique Budapest üzletébe.

 

Grand Seiko SBGH341G és SBGH343G 62GS Mechanical Hi-beat 36000 technikai adatok

 

Grand Seiko SBGH341G - megnézem az óra adatlapját ››››

 

SBGH341G - a modell érkezését 2024 márciusára várjuk, az ára 3.080.000 Ft lesz

 

  • Kaliber: 9S85 Hi-Beat 36000 mechanikus automata
  • Járástartalék: 55 óra
  • Tok átmérő: 38.0 mm
  • Tok vastagság: 12.9 mm
  • Tok anyaga: nagyintenzitású titán
  • Szíj anyaga: nagyintenzitású titán
  • Óraüveg: zafír kristály
  • Vízállóság: 10 Bar
  • Súly: 98 g

 

Grand Seiko SBGH343G - megnézem az óra adatlapját ››››

 

SBGH343G - a modell érkezését 2024 márciusára várjuk, az ára 3.080.000 Ft lesz

 

  • Kaliber: 9S85 Hi-Beat 36000 mechanikus automata
  • Járástartalék: 55 óra
  • Tok átmérő: 38.0 mm
  • Tok vastagság: 12.9 mm
  • Tok anyaga: nagyintenzitású titán
  • Szíj anyaga: nagyintenzitású titán
  • Óraüveg: zafír kristály
  • Vízállóság: 10 Bar
  • Súly: 98 g

 

TOVÁBBI CIKKEK