2024. 03. 19.

Astron 5X83 Dual Time Chronograph - egy új kaliber és egy limitált modell a 100 éves évforduló tiszteletére

 

A Seiko Astron neve megjelenése óta egyet jelent a japán high-tech órakészítéssel, legyen szó akár a világ első kvarc karórájáról vagy a legmodernebb GPS Solar kaliberekkel készülő modellekről. Az Astron tervezőmérnökei most ismét emelték a tétet és elkészítették az 5X83 kalibert, amely egyesíti a Dual Time kényelmét a kronográf funkcionalitásával, teszi mindezt rögtön négy új modellel. 

Astron 5X83, az új Dual-Time Chronograph GPS Solar kaliber

Amikor 1969-ben megjelent az első Seiko Astron kvarc karóra, a világ végérvényesen megváltozott. Egy új megközelítését mutatta be a japán gyár az órák világának, egy mindenki számára elérhető, kiemelkedően pontos karóra képében, amelyet ráadásul nem szükséges naponta felhúzni ahhoz, hogy a pontos időt mutassa - és a pontos idő fogalma is új értelmet nyert a korábbi, mechanikus órák működésétől gyökeresen eltérő technológiát használó kvarc kalibernek köszönhetően.

Az elképzelés hamar sikeressé vált, olyannyira, hogy akkoriban beleremegett a világ óraipara, és a kvarc szerkezetek legkülönfélébb válfajai mára egy szemmel jól látható részt hasítottak ki maguknak az eladásokból, igazolva a technológia létjogosultságát a vásárlók által is.

 

 

2012-ben, amikor egy merész gondolatnak köszönhetően az Astron név visszatért és megjelent az első Astron GPS Solar modell, kvarc technológia újra szintet lépett, és egy olyan kaliber jött létre, amely egyesítette magában a kvarc szerkezet megbízhatóságát, a solar töltés kényelmét és a GPS műholdak jelével szinkronizált, az atomóráéval egyező pontosságot.

A kaliberek gyorsan fejlődtek, és az elmúlt 12 év alatt 2024-re eljutottunk oda, hogy az eddigi legfontosabb funkciók egy, új kaliberben egyesülhettek - megszületett az Astron GPS Solar 5X83 szerkezet.

 

 

Az 5X83 az ezidáig legfejlettebb 5X53 kaliber méretét megtartva egyidejűleg kínálja az egy gombnyomásra váltható időzónákat, amely minden korábbinál gyorsabban, már másodpercek alatt vált akár a Föld két oldalán lévő időzóna között is, ezzel az utazóknak segít pillanatok alatt a helyi, pontos időt leolvasni egy hosszabb út során is.

A Dual-Time funkció a nevéből adódóan egyidejűleg két időzóna követését teszi lehetővé, a fő mutatók mellett a hat óránál elhelyezett segédszámlapon egy második időzóna pontos idejét jelzi, egy külön kis AM/PM mutatóval méga a nappal és éjszaka is könnyen megállapítható.

 

 

Ha váltani szeretnénk az itthoni és a helyi idők között, ezt könnyedén, két gomb egyidejű megnyomásával megtehetjük, és ugyanígy visszaállítható az eredeti állapot is.

A másik fontos funkciója az új 5X83 kalibernek a kronográf időmérés, az 1/20 másodperc pontosságú mérés századmásodperceit a 12 óránál lévő segédszámlapon követhetjük, a mérés alatt a pontos idő pedig a hat óránál lévő segédszámlapra költözik, így minden fontos információt képes kiejelezni egyidejűleg az új szerkezet.

Új kaliber és három új állandó modell érkezik az Astron kollekcióba

 

 

Az 5X83 kalibernek köszönhetően megváltozott az új modellek megjelenése, az eddig alul, szimmetrikusan elhelyezett három segédszámlap most kicsit klasszikusabb módon jelenik meg 6, 9 és 12 óránál, így ennek köszönhetően a 100 éves SEIKO logó három órához költözött, így egy kicsit klasszikusabb kronográf megjelenést kölcsönözve az órának, amelynek számlapja egy sajátos, függőlegesen csíkozott struktúrát kapott.

 

 

A dátumablak, igazodva a Seiko 2024-es újdonságainak megjelenéséhez, 4 és 5 óra között található és kerek lett a formája az eddigi, klasszikus szögletes helyett. A tok és a fémszíj egyaránt titánból készül, ami érezhetően könnyebb a nemesacélnál, így az óra mindennapos viselését is rendkívül kényelmessé teszi. Különleges megoldással, két részből készült az üveg körüli lünetta, a felső része kerámia, az alsó része pedig titán.

Az SSH151J1 modell grafitszürke számlapja kontrasztban van a világos színű két segédszámlappal, amelyek színe az új kaliber megnövelt hatékonyságú solar paneljeinek köszönhetően már nem kell minél sötétebb legyen.

 

 

Az SSH153J1 modell színvilága éppen az ellenkezője, a világos számlapon sötétszürke segédszámlapok a klasszikus kronográf megjelenést erősítik.

 

 

 

Az SSH155J1 modell sportosan fekete, a titán tok és a fémszíj egyaránt a Seiko saját szuperkemény fekete bevonatát kapta, és a számlap és a segédszámlapok is sötét színben játszanak, mindössze az indexek és a mutatók képeznek kontrasztot ezzel, rendkívül könnyen leolvashatóvá téve az órát.

 

Az SSH151J1, SSH153J1 és SSH155J1 Seiko Astron GPS Solar modellek érkezését 2024 júniusában várjuk a Seiko Boutique Budapest üzletébe.

 

Limitált kiadású modell a SEIKO márkanév századik évfordulójára - SSH156J1 Seiko Astron GPS Solar Kintaro Hattori Limited Edition

 

 

Kintaro Hattori és a Seiko neve szorosan összefonódik, sőt, Kintaro Hattori maga a Seiko. Éppen ezért amikor a Seiko, mint márkanév 100. évfordulóját ünnepeljük, helye volt egy Kintaro Hattori limited edition modell elkészítésének, amely az alapító emlékére korábban készült óra jellegzetes stílusjegyeit hordja magán továbbra is.

 

 

Az SSH156J1 modell a fekete és arany eleganciájával készült. A szuperkemény fekete bevonattal készült titán tokot és fémszíjat, illetve a fekete, sugaras mintázatú számlapot jól kiegészítik az arany mutatók, indexek és gombok az órán, illetve a különleges lünetta is.

Ez a lünetta, mint a sorozat új modelljei, két részből áll, a felső része egy összetett, sok síkból képzett felületű kerámia kivitel, az alsó része pedig aranyra színezett titán, igazán különleges megjelenést adva az órának.

Maga a megjelenés a fekete és arany színeket a Föld éjjeli látképéről kapta, amelyet egy műholdról láthatnánk az éjjeli nagyvárosok aranyló fényeivel a sötét földgömbön, így csempészve a dizájn elemei közé a GPS műholdakat is.

 

 

 

A fekete kerámia nem csak a lünettán jelenik meg, a fémszíj középső szemei is ebből az anyagból készülnek, miként az arany színű koronát díszítő betét is, rendkívüli eleganciát kölcsönözve a mindössze 1.000 darabban készült kiadásnak.

A limitált modell arany színű hátlapján a Seikosha 1900-ban bejegyzett “S” logója szerepel és a jól ismert mondat Kintaro Hattoritól, amely tökéletesen foglalja össze a Seiko és a japán órakészítés filozófiáját:

 

“One step ahead of the rest - Egy lépéssel a többiek előtt”

 

Egy limitált kiadás egyedi díszdobozt is érdemelt, amelyben egy extra erős szilikon szíjat is találunk és egy kitűzőt az “S” logóval.

 

Az SSH156J1 Seiko Astron GPS Solar Kintaro Hattori Limited Edition modell érkezését 2024 júniusában várjuk a Seiko Boutique Budapest üzletébe.

SSH151J1, SSH153J1, SSH155J1 és SSH156J1 limited edition modellek technikai adatai

 

Seiko Astron SSH155J1 - megnézem az óra adatlapját ››››

 

SSH151J1, SSH153J1, SSH155J1 - az órák érkezését 2024 júniusára várjuk

 

  • Kaliber: 5X83 GPS Solar
  • Járástartalék: 6 hónap (energiatakarékos módban 2 év)
  • Tok átmérő: 43.3 mm
  • Tok vastagság: 13.4 mm
  • Tok anyaga: titán (SSH155J1 fekete Super-hard coating bevonattal) 
  • Szíj anyaga: titán (SSH155J1 fekete Super-hard coating bevonattal)  
  • Óraüveg: zafír kristály (Super-clear coating tükröződésmentes bevonattal)
  • Vízállóság: 10 Bar
  • Limitált kiadás darabszáma: 1200

 

Seiko Astron SSH1561J1 - megnézem az óra adatlapját ››››

 

SSH156J1 - az 1.000 darabos limitált kiadású óra érkezését 2024 júniusára várjuk

 

  • Kaliber: 5X83 GPS Solar
  • Járástartalék: 6 hónap (energiatakarékos módban 2 év)
  • Tok átmérő: 43.4 mm
  • Tok vastagság: 14.1 mm
  • Tok anyaga: titán (fekete Super-hard coating bevonattal) 
  • Szíj anyaga: titán (fekete Super-hard coating bevonattal)  
  • Óraüveg: zafír kristály (Super-clear coating tükröződésmentes bevonattal)
  • Vízállóság: 10 Bar
  • Limitált kiadás darabszáma: 1000

TOVÁBBI CIKKEK