2021. 08. 16.

Presage X Ghibli Castle in the sky - fantázia és valóság

A Seiko Presage kollekció egy főhajtás a hagyományos japán kézműves ipar előtt. Most az évszázados technikák, anyagok és tradíciók mellé egy kicsit modernebb, mégis ízig-vérig japán hagyomány érkezik a Presage világába a világhírű Ghibli animációs stúdióval közösen készített modellel. Az SPB215 a híres anime, a Laputa - Az égi palota elemeit jeleníti meg.

Presage, a hagyományok és a technológia találkozása

2016-os bemutatása óta a Presage kollekció következetesen ötvözi a legszebb japán kézműves hagyományokat a technika adta lehetőségekkel. 

Sorra megismerhettük a Presage modelleken keresztül a zománc technikák használatának kifinomult mélységeit a Shippo enamel modelleken át, az ősi lakkozási módszereket az Urushi lakkozással készült különleges darabon, és még a porcelán számlap készítésének titkaiba is kaptunk egy kis bepillantást az Arita porcelán modelleken át.

Ha szeretnél mindent megtudni a Presage modellekről a születésüktől a mai, legújabb modellekig, akkor olvasd el a Presage 101 összefoglalónkat ide kattintva.

Az ősi módszerek mellett azonban a mai kor kiemelkedő műszaki színvonalát képviselő Seiko kalibereket is megismerhettük ezekben az órákban, nem véletlen a Presage jelmondata: “A mechanikus órakészítés művészete”. 

A Presage modellekben kizárólag mechanikus kaliberekkel találkozhatunk, és a skála a 4R sorozat kiforrott darabjaitól a legújabb, GMT komplikációval ellátott 6R64 kaliberen át egészen a 8R48 mechanikus automata kronográf szerkezetig tart.

A Presage és az anime világa

De hogyan került az órákra a japán animék különös világának néhány jól ismert szereplője? 2020-ban a Seiko elhatározta, hogy a tradicionális japán kézműves ipar mellett a mai kor jól ismert és közkedvelt műfaját, az animét is bemutatja a nagyvilág számára.

Az anime legalább annyira japán, mint a Seiko, teljesen egyedi hangulata könnyen magával ragadja a fantázia világának rajongóit.

Presage Ghibli Castle in The Sky SPB215

A jellegzetes japán rajzfilmek egyik legnagyobb, és világszerte is az egyik legismertebb képviselője a Ghibli stúdió. Az Oscar-díjas rendező, Miyazaki Hayao nevével fémjelzett stúdiót 1985-ben alapították, majd egy évvel később be is mutatták az első, és egyben egyik legsikeresebb produkcióját Laputa - Az égi palota (Castle in the Sky) címmel.

A Seiko és a Ghibli Studios együttműködése 2020-ban kezdődött, amikor megjelent a szintén különleges hangulatú anime, a Porco Rosso Presage kiadása. A közös munka 2021-ben folytatódik, ennek köszönhető a most érkező Seiko Presage SPB215 modell.

Laputa - Az égi palota története dióhéjban

Miyazaki a filmjeit a Porco Rosso kivételével gyerekeknek készítette, mégis mind a maga módján olyan mély üzeneteket is hordoz, melyek a könnyed szórakoztatás mögé valódi tartalmat is rejtenek.

A Laputa - Az égi palota (angol címe a Castle in the sky) egy ősrégi legendát dolgoz fel, melynek eredetét Platonig vezették vissza. Maga az égben lebegő, különös város Swift Gulliverjében tűnik fel először, és a története sokban emlékeztet az elsüllyedt város, Atlantisz történetére is.

Presage Ghibli Castle in The Sky SPB215

A történetben két japán gyerek, Sheeta és Pazu keresi az elveszett Laputa városát. Az ősi repülő város egy eltűnt, fejlett civilizáció utolsó hírnöke, és a benne rejlő tudásért és kincsekért többen is tartják a markukat. 

A két gyerek mellett a hadsereg és légi kalózok is kutatnak Laputa után, melyet egy különleges levitációs kristály tart a magasban. Megszámlálhatatlan fordulat és kaland után a gyerekek megmenekülnek, a gonoszok pedig elnyerik méltó büntetésüket, bár csak az égi kastély pusztulása árán.

Laputa -Az égi palota a Presage modellen

Az anime több, jellegzetes elemét felhasználva készült el az SPB215 modell, mely több szempontból is különleges darab.

Presage Ghibli Castle in The Sky SPB215

A zománcozott számlapon római és arab számjegyekkel is fel vannak tüntetve az órák, érdekesség, hogy az arab számok a 24 órás időszámítás alapján a nap második felét jelzik. Az animében szereplő különleges amulett, a főhősnő nyakában függő levitációs kristály mintája a számlapon és a koronán is feltűnik.

Presage Ghibli Castle in The Sky SPB215

A történetben fontos szerepet játszó mondat, a “Pusztítás igéje”, mely romba dönti a kastélyt, a tok hátulján is feltüntetésre került, bármilyen veszélyes is kimondani.

Ugyanitt megtalálható a limitált kiadású modell sorszáma 1 és 1200 között, illetve az üveg hátlapon maga Laputa, az égi palota képe is.

Presage Ghibli Castle in The Sky SPB215

Az óraszíj is hordozza az anime jegyeit, a belső oldalán a rajzfilmben szereplő, különleges erővel bíró kő oldalain látható mintát örökítették meg.

Presage Ghibli Castle in The Sky SPB215

Az új modell egy új kalibert is bemutat, a 6R31 szerkezet a már jól ismert 6R35 modell egy változata. Az ok, amiért ebben az órában mutatkozott be, az volt, hogy a dátum komplikáció nélküli szerkezettel lesz tökéletes a kicsit vintage stílusú SPB215 megjelenése, és így mind a 12 óra római számos indexe is felkerülhetett a zománcozott számlapra.

Presage Ghibli Castle in The Sky SPB215

A különleges modell egyedi dobozt érdemel, így a díszdoboz megjelenése és színösszeállítása mellett a fedelén megjelenő Laputa ábrázolás és a belsejében elhelyezett, Miyazaki Hayao-tól származó üdvözlőkártya teszi teljessé az élményt. Limitált kiadású darabról lévén szó, az 1200 darab várhatóan hamar gazdára talál majd az anime kedvelői körében.

Seiko Presage Castle in the sky limited edition SPB215 technikai adatok

  • 6R31 mechanikus automata (kézzel is húzható) kaliber
  • 70 órás járástartalék
  • duplán domború zafír kristály óraüveg tükröződésmentes réteggel 
  • cordovan bőr szíj
  • 10 bar (100m) vízállóság
  • tok átmérő 40.5 mm
  • tok vastagság 12.4 mm
  • súly: 88 g
  • 1200 darabos, sorszámozott limitált kiadás egyedi díszdobozban

Presage Ghibli Castle in The Sky SPB215

Presage Ghibli Castle in The Sky SPB215

[et_pb_cta title="Seiko PRESAGE SPB215J1" button_url="https://seikoboutique.hu/ora/spb215j1/" url_new_window="on" button_text="MEGNÉZEM" _builder_version="4.9.2" _module_preset="default" background_color="RGBA(0,0,0,0)" custom_button="on" button_text_color="#FFFFFF" button_bg_color="#DA9A66" button_alignment="center"]

Nézd meg a Seiko Pressage SPB215J1 modellt a Seiko Boutique Budapest kínálatában

[/et_pb_cta]

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK